top of page

Oι καβάλλάρηδες προσκυνητές της Παναγίας

Σιάτιστα, 15 Αυγούστου

Η φωτογράφιση έγινε στις 15 Αυγούστου 2018

 

Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών του δεκαπενταύγουστου αναβιώνει και φέτος στην Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα έθιμα της περιοχής  που παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο και έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Στις 12, 13, 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, με τις παρέες των καβαλάρηδων να γλεντούν σε διάφορα σημεία της πόλης μαζί με κατοίκους και επισκέπτες. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο. Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα στολισμένα τους  άλογα όπως το έθιμο απαιτεί μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας  όπου τους υποδέχονται αρχές και λαός,  για να συνεχιστεί αμέσως μετά την παρέλαση των αλόγων, το γλέντι σε όλη τη Σιάτιστα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φέτος στο έθιμο, θα πάρουν μέρος 10 πολυπληθής ομάδες καβαλάρηδων που θα ξεπεράσουν τους 250, με την νεολαία να πρωτοστατεί στο μοναδικό έθιμο τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη γιορτή της Παναγίας απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα και το σιατιστινό κρασί.

Η φωτογράφιση που απέχει 3 χιλιόμετρα από τη Σιάτιστα, ξεκίνησε το πρωί στις 10 μέσα στη Σιάτιστα με τη συγκέντρωση των καβαλάρηδων. Πέρασαν μέσα από τα δρομάκια της Σιάτιστας στις 11 η ώρα και κατευθύνθηκαν προς τη Μονή Μικροκάστρου από το παραδοσιακό μονοπάτι.  Στις 13.00 έγινε η λειτουργία στη Μονή. Μετά την περιφορά της εικόνας οι καβαλάρηδες επέστρεψαν στη Σιάτιστα. Στις 15.00 ξεκίνησε η παρέλαση των καβαλάρηδων προς το κέντρο της πόλης. 

Η φωτογράφιση δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη στο βαθμό που είχες ως φόντο τις πολυκατοικίες που δεν ήταν σε συμφωνία με τα άλογα. Σύρματα, καλώδια και όλα τα παρείσακτα πράγματα μιας ελληνικής κωμόπολης. Στόχος μου ήταν να καταδείξω την ομορφιά των αλόγων και το στήσιμο των αναβατών οι οποίοι όμως φορούσαν άσχετα σύγχρονα ρούχα με αθλητικά παπούτσια. Κάποιες ομάδες όμως φρόντισαν να έχουν το παραδοσιακό κόκκινο μαντήλι και τις δερμάτινες μπότες ιππασίας.

bottom of page